Szukaj w tym blogu

środa, 24 maja 2017

CHLEB GRYCZANY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I BIAŁYM MAKIEM

WITAJCIE !


Bardzo często piekę chleb z mąki gryczanej (bardzo lubię jego smak ) raz z dodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować czegoś nowego :) Tak powstał przepis na bezglutenowy i wegański chleb z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i białego maku ! Wyszedł przepyszny .... Ale o tym możecie się przekonać piekąc własny :p

Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem :

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I KILKA RAD :
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone droździe, cukier, sól - mieszamy . Powoli wlewamy UWAGA ! ciepłą wodę ( temperatura wody zapobiegnie tworzeniu się dziury w chlebie ), następnie dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min. Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto aby je odgazować i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie na dnie piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wodą i nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min ( należy sprawdzać , ponieważ czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać "głuchy" dźwięk. 


Udanych wypieków ! 

2 komentarze: