Szukaj w tym blogu

pi膮tek, 28 kwietnia 2017

ZDROWE "FISH AND CHIPS"



DZIE艃 DOBRY !
Co jak co ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza...馃挦
Wr臋cz nie chce si臋 wychodzi膰 z domu...
W takie dni szczeg贸lnie oddaje si臋 swojej pasji jak膮 jest gotowanie i pieczenie :)
Przygotowa艂am dla Was prosty przepis na smaczny obiad. Jest to zdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania "fish and chips " :) Je艣li zdj臋cie pobudzi艂o wasze kubki smakowe i zach臋ci艂o was do gotowania to zapraszam do zapoznania si臋 z podanym poni偶ej przepisem !





BURGERY RYBNE
1 puszka tu艅czyka z wody
1 jajko
½ szklanki m膮ki
¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli
2 艂y偶eczki musztardy
1 艂y偶eczk臋 keczupu (najlepiej domowego)
1/2 艂y偶eczki soku z cytryny
S贸l, pieprz, czosnek, oregano do smaku
olej do posmarowania patelni 
*(w wersji bezglutenowej m膮ka ry偶owa/kukurydziana )

PRZYGOTOWANIE:
Tu艅czyka ods膮czamy z wody, nast臋pnie siekamy zielon膮 cebulk臋. W du偶ej misce 艂膮czymy wszystkie sk艂adniki, z wyj膮tkiem oleju . Z powsta艂ej masy formujemy kotleciki (grubo艣膰 ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelni臋 olejem. Sma偶ymy ok 3-4 min z ka偶dej strony




DOMOWE CHIPSY :
2 ziemniaki
olej czosnkowy
przyprawy, s贸l




PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a nast臋pnie obtaczamy w mieszance zi贸艂 i soli. Sma偶ymy na lekko wysmarowanej olejem patelni.
SMACZNEGO ! 










Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz