Szukaj w tym blogu

niedziela, 16 kwietnia 2017

LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY


Po przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie z delikatną dekoracją.
Warto upiec go nie tylko od święta !
🐣    🐣        🐣    🐣
Korzystając z okazji pragnę życzyć Wam, aby te święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję. 


SKŁADNIKI :
* MASA *
800 g sera białego tłustego 

( zmielonego 2 razy )
700g jogurtu Greckiego
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
230g cukru (200g do utarcia z żółtkami i 30g do usztywnienia piany z białek)
2 budynie śmietankowe bez cukru
szczypta soli
Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji



* SPÓD I *

18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g )
4 żółtka
14 łyżek mleka
50 g ciemnego kakao
Wszystkie składniki mieszamy (zagniatamy) i wykładamy masą wyłożoną papierem formę.

* SPÓD II *

1/2 opakowania biszkoptów
3 łyżki ciemnego kakao

12 łyżek mleka

Składniki zagniatamy ( masa ma przypominać w strukturze kruszonkę, wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę.


PRZYGOTOWANIE :
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem , w drugiej ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę ( pod koniec dodajemy 30 g cukru ). Zmielony ser miksujemy z jogurtem i budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów/ wiórkami czekolady. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 30-35 min ( należy sprawdzać , bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika). Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystudzenia w piekarniku !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz