Szukaj w tym blogu

sobota, 15 kwietnia 2017

JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE




Czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ...
W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! 
Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy.

Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! 

Zapraszam po przepis:


SKŁADNIKI :
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
1/2 szkl. jogurtu Greckiego 
3 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
2/3 szkl. ksylitolu
2 łyżki brązowego cukru 
sok z połowy pomarańczy 





PRZYGOTOWANIE :
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki cukru brązowego i miksujemy. Do utartych żółtek dodajemy za koleją: mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :) 
Udanych wypieków !









Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz