Szukaj w tym blogu

sobota, 15 kwietnia 2017

CHLEBEK DO KOSZYCZKA



Dziś już w prawdzie Wielka Sobota i pewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba.
 Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. 
Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona !
* Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :)

SKŁADNIKI:

450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 ml letniej wody 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży


PRZYGOTOWANIE :
Z drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia
tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego piekarnika). Po ok. 40 min. lekko odgazowujemy ciasto i zwilżonymi dłońmi przekładamy do wyłożonej papierem formy (ja użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. 
Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy ok 35 min. 

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz