Szukaj w tym blogu

piątek, 10 marca 2017

ZUPA KREM Z JARMUŻU


Zapraszam dzisiaj do zapoznania się z przepisem na przepyszną , aksamitną bombę witaminową ! Zupę krem o zachwycającym odcieniu zieleni :) 

* KILKA CIEKAWOSTEK *
Jarmuż, jest przez nas zdecydowanie zbyt rzadko spożywany , a szkoda bo zawiera on szereg witamin : A, C, E oraz K. Jest także źródłem magnezu, wapnia, fosforu, żelaza (100 g jarmużu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek – jego wchłanianie ułatwia zawarta w jarmużu witamina C) . Charakteryzuje się też wysoką zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami. Jedzenie jarmużu wpływa pozytywnie na układ kostny, odpornościowy, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na wzrok oraz skórę !


SKŁADNIKI :
2 garści jarmużu
3 różyczki brokuła 
1 ziemniak 
1 ząbek czosnku 
500 ml bulion warzywnego 
prażony słonecznik
kurkuma 
gałka muszkatołowa 
sól i pieprz







PRZYGOTOWANIE :
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy czosnek , następnie dodajemy jarmuż i odrobinę bulionu ( całość dusimy ok. 2 min ) , dodajemy pokrojonego ziemniaka , różyczki brokuła i resztę bulionu .  Gotujemy całość ok. 20 min . Po tym czasie miksujemy na gładki krem , doprawiamy do smaku solą , pieprzem , gałką i szczyptą kurkumy , posypujemy podprażonym słonecznikiem .

SMACZNEGO ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz