Szukaj w tym blogu

wtorek, 14 marca 2017

ZUPA KREM Z BURAKA

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym i świeżym koperkiem ... MNIAM !

SKŁADNIKI :
Mrożonka "Barszcz z podgrzybkami"
300 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku 
1 łyżka oliwy z oliwek 
kilka goździków
szczypta cynamonu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe 
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu 
mleko kokosowe 
świeży koperek 
sól, pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku . Po chwili dodajemy mieszankę warzyw i dusimy ok. 5 min ze szczyptą cynamonu i goździkami . Zalewamy bulionem warzywnym , dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Gotujemy ok.15 min . Na koniec miksujemy na gładki krem ( należy wyjąć ziele i liście laurowe) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, octem winnym i łyżeczką miodu . Podajemy z mlekiem kokosowym (lub innym ) i świeżym koperkiem .

SMACZNEGO :)

1 komentarz: