Szukaj w tym blogu

niedziela, 19 lutego 2017

"WIEJSKI TWAROŻEK" Z TOFU , KOPERKIEM I RZODKIEWKĄ

Witam Was moi czytelnicy ! Dzisiaj przychodzę do was z przepisem niecodziennym a konkretnie przepisem na serek z tofu , który smakuje jak normalny wiejski twaróg !! 
Uważam , że ser tofu jest bardzo niedocenionym produktem , który sam w sobie nie ma smaku , ale dzięki obróbce możemy kreować na jego bazie cuda kulinarne :) 


Przepis ten na pewno przypadnie do gustu wszelkim

roślinożercą , alergikom ( którzy tęsknią za smakiem twarogu w tym Ja ) , oraz reszcie społeczeństwa !

Zapraszam do zapoznania się także z kilkoma wskazówkami i oczywiście do wypróbowania przepisu : ) 







KILKA WSKAZÓWEK :
1) Ser tofu należy odsączyć , dzięki czemu uzyskana sucha masa będzie lepiej chłonęła smaki :)
2) Sok z cytryny jest składnikiem, którego nie można pominąć ( to właśnie on nada tofu "twarogowego" smaku )
3) Jeśli nie posiadacie płatków drożdżowych , to spokojnie możecie je pominąć . Składnik ten podkręci i wzmocni smak .
4) Ja akurat w tym przepisie użyłam koperku , ale dobrze sprawdzą się także inne zioła 
5) Proponuję najpierw zblendować ser z sokiem z cytryny , przełożyć do miski i dopiero po kolei dodawać pozostałe składniki i przyprawy ( z racji , że łatwo jest np go przesolić - czytaj "JA" :D ) 
6) Smakuje pysznie zarówno na świeżym pieczywie jak i taki "sam" 


SKŁADNIKI :
1 kostka odsączonego naturalnego tofu 
1 łyżeczka płatków drożdżowych ( można pominąć)
2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka octu jabłkowego ( niekoniecznie)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki czubrycy lub czosnku 
3 łyżki mleka sojowego niesłodzonego lub migdałowego 
sól , świeżo mielony pieprz 
koperek/szczypiorek itp.
rzodkiewka 



PRZYGOTOWANIE :
Odsączone tofu miksujemy z sokiem z cytryny , przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki , pod koniec wlewamy odrobinę mleka roślinnego , tak aby konsystencja nam odpowiadała :) Gotowy "twarożek" najlepiej schłodzić w lodówce i rano delektować się pysznym serkiem na domowym pieczywie !!

Przepis jest wegański i bezglutenowy , warty wypróbowania!

2 komentarze:

  1. czy tofu tutaj jest silken czy zwykle? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłego tofu naturalnego firmy Solida :)

      Usuń