Szukaj w tym blogu

sobota, 4 lutego 2017

PSZENNE KAJZERKI

Kolejny przepis na wyśmienite , puszyste bułeczki 😁
Szybkie i długo świeże , rozpływające się w ustach . Jeśli zachęcił Cię ten opis to zapraszam do dalszej części gdzie zdradzę sekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪

SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. )
450 g mąki pszennej ( typ 650 )
200 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
20 ml oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru

DO POSMAROWANIA BUŁEK

1 jajko
2 łyżki mleka





PRZYGOTOWANIE:
Na początku robimy zaczyn - ZACZYN
Zaczyn i resztę składników umieszczamy w robocie kuchennym i nastawiamy na wyrabianie na ok. 3-4 min ( można też ciasto wyrobić ręcznie ) , Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lekko natłuszczonej miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 h do wyrośnięcia .
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat , dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki . Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce , przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia . Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mlek , można dodatkowo posypać ziarnami :D
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C , pieczemy ok. 30 min (najlepiej tryb góra -dół ) . Upieczone bułki studzimy na kratce .

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz