Szukaj w tym blogu

czwartek, 23 lutego 2017

PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ

PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 
AL'A DONATY 🍩

Z racji Tłustego Czwartku nie mogłoby zabraknąć na moim blogu przepisu na pączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające! 


SKŁADNIKI:

  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • 300 g mąki orkiszowej białej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1)Zrobić zaczyn: do pokruszonych drożdży dodać 100 ml lekko ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru zwykłego, wymieszać ,aby drożdże się rozpuściły – na gładką masę. Odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły działać i się spieniły.
2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne. 
3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło.
4)Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką, podzielić ciasto na połowę. Rozwałkować pierwszą część na grubość ok. 2 cm. Wycinamy koło średnicy ok. 6 cm, następnie wycinamy środek ( małe kółeczko). To samo robimy z drugą częścią ciasta.
5)Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni. Piec pączki do uzyskania złotego koloru.

6)Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z gorzkiej czekolady.

SMACZNEGO !🍩🍩

1 komentarz: