Szukaj w tym blogu

czwartek, 9 lutego 2017

CIASTO MARCHEWKOWE (Bez glutenu, wegańskie)

Nie zawsze zdrowe "słodkie" musi być niesmaczne , a stereotyp ten na pewno łamie poniższy przepis . Ciasto jest pyszne, wystarczająco słodkie ( pomimo braku cukru ) i wilgotne w środku , posmakuje nie tylko amatorom marchewki :P 
Nie zawiera glutenu ani produktów odzwierzęcych , dodatkowo jest dietetyczne !
Zapraszam . Do piekarników.... czas start !

SKŁADNIKI :
marchew 500 g 
mąka z ciecierzycy 1 szkl.
olej kokosowy - 20 ml
mleko sojowe- 1/2 szkl. 
wiórki kokosowe 1/4 szkl. 
orzechy włoskie 15 g 
Żurawina lub rodzynki 2 łyżki 
cynamon- 1 łyżeczka 
Szczypta soli 
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
 soda oczyszczona 1/2
Sok z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE :

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy wiórki kokosowe ( można je lekko uprażyć na suchej patelni dla lepszego smaku ), posiekane orzechy włoskie , sok z połówki pomarańczy , olej kokosowy, żurawinę/rodzynki

Do miski przesiewamy : mąkę z ciecierzycy , proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Wszystko mieszamy i łączymy suche składniki z mokrymi . Ponownie mieszamy. 

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej  papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C , pieczemy ok 40-45 min . Po tym czasie ciasto wyjmujemy , delikatnie odrywamy papier i studzimy na kratce :)


Udanych wypieków ! 



1 komentarz:

  1. Mogłabym je jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń