Szukaj w tym blogu

piątek, 10 lutego 2017

CHLEB PSZENNY (idealny)

Pieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby :) Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie haha 😄
Może w przyszłości otworzę piekarnię... kto wie .
Ktoś chętny na współpracę ?:)


Chlebuś z tego przepisu wyszedł cudowny , miękki i delikatny w środku , pokryty grubą chrupiącą skórką . Smakuje według mojej mamy jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię :) 


Przepis jest mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇


SKŁADNIKI :
460 g mąki pszennej 
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży 
łyżeczka cukru 
łyżeczka soli



PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody . 
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy - ciasto będzie miało luźną, klejącą konsystencję ( takie ma być ) . 
Następnie odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.
Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne , żeliwny garnek ,lub formę wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ), przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200- 220 st.C pieczemy ok.30 min . Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny "głuchy" dźwięk . W razie potrzemy dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę min . Studzimy na kratce 

Smacznego ! 



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie chleby. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki typ mąki pszennej użyto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki pszennej typ 650 :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Jakiej wielkości powinno być naczynie do wypieku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam formy o wymiarach 30 x 15 CM . Pozdrawiam !

      Usuń
  4. :-) pozwoliłem też sobie zajrzeć do piekarni :) ... i widzę fajny staropolski wypiek :) ...super dziury :) Długo nie piekłem z rzadkiego ciasta (8 lat) muszę znowu spróbować :) Dziękuję za inspirację ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się Cieszę ! Proszę koniecznie napisać czy chlebek się udał i oczywiście czy smakował :) Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń