Szukaj w tym blogu

środa, 1 lutego 2017

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE

Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na drożdżowy chleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃
Do dzieła !!! :
Zaczyn ,który robimy dzień wcześniej wieczorem :
10 g świeżych drożdży
10 łyżek letniej wody
6 łyżek mąki gryczanej

*Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera )

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
ok. 420-430 ml wody
50 g ekspandowanej kaszy jaglanej
400 g mąki gryczanej
25 g płatków owsianych
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka soli
1 czubata łyżeczka miodu
1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy)


*Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju .
W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto stanie się jednolite , a konsystencją będzie przypominało gęstą śmietanę ( w razie potrzeby dolać wody- jeśli będzie za gęste  , lub mąki- jeśli będzie zbyt płynne ). Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 25-30 min . Po tym czasie ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .Przykrywamy i pozostawiamy na chwilę .Ustawiamy  piekarnik na  200 st. C bez funkcji termoobiegu . Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika . Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30-35 min. (zależy od piekarnika ) . Po wyjęciu chleb postukany od spodu powinien wydawać "głuchy dźwięk" , studzimy go na kratce .

Udanych wypieków ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz