Szukaj w tym blogu

środa, 22 lutego 2017

BURGERY RYBNE ( BEZ GLUTENU I NABIAŁU )

Widoczne na zdjęciu kotlety rybne , są zdecydowanie urozmaiconą wersją tradycyjnej pieczonej ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! :

SKŁADNIKI :

200 g białej ryby (dorsz, mintaj) 
1 ugotowany batat 
1/2 marchewki 
1/2 pora 
koperek 
mieszanka ziół
sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli .
Batata kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek

Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku ) 

Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp. 180 st. C ok 10-15 min .

Bardzo dobrze będą smakowały w towarzystwie sypkiego ryżu i chrupiących warzyw !

SMACZNEGO :)


Jedzmy ryby!

1 komentarz: