Szukaj w tym blogu

sobota, 28 stycznia 2017

MLECZNE BUŁECZKI

Czy jest coś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ? 


SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej 
  • 75 g roztopionego i schłodzonego masła
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml wody 
  • 1 duże jajko 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Mix ziaren *

*Ziarna do posypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik
 ( według gustu i smaku )


PRZYGOTOWANIE:
Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) :  Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)
 mieszamy do rozpuszczenia .
Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.

Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy  mąkę , dodajemy wodę ,  mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy  ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki )
Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki ( Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia :p ) Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Przykrywamy folia spożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy ziarnami . Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Wyciągamy, gdy zarumienią się na wierzchu, a następnie studzimy na kratce :) 

Teraz zostało już tylko posmarować wypieki odrobiną dżemu lub twarożku z miodem i delektowanie się niezwykle delikatnym i aromatycznym pieczywem !

Udanych wypieków !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz