Szukaj w tym blogu

wtorek, 24 stycznia 2017

BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY

Witam wszystkich !
Jak wiadomo wypiek bezglutenowego chleba jest czasem karkołomną czynnością i nie zawsze wychodzi , a kupny w składzie zawiera prawie całą tablicę Mendelejewa ....
Dlatego śpieszę na ratunek z chlebem z mąki gryczanej , który nie może się nie udać !




SKŁADNIKI

500 g mąki gryczanej ( można również zmielić kaszę gryczaną )
25 g drożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant
550 ml wody
2 łyżki słonecznika
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu lub cukru




Wykonanie :
*W przypadku drożdży świeżych należy najpierw zrobić zaczyn

Miksujemy wszystkie składniki ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ) , przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min . Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość i stać się "puszyste " . Po tym czasie mieszamy ciasto , żeby pozbyć się powietrza i przelewamy do naoliwionej formy , lub wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy na kolejne 15-20 min . W tym czasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st. C ( Najlepiej bez termoobiegu ) . Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. ( zależy od piekarnika , u mnie wystarcza 45 min. ) . Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy ( po postukaniu od spodu powinien wdawać "głuchy dźwięk " , studzimy na kratce .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz